Nova stvarnost – evolucija prostora za rad

Svijet u kojem danas živimo neprestano nas izaziva da budemo fleksibilni, učimo nove stvari i prilagođavamo se novoj stvarnosti. Naučili smo zdravlje stavljati na prvo mjesto pa su i tvrtke počele preispitivati svoje strategije kako bi zaposlenicima osigurale sigurnije radne uvjete u uredu ili kući.

Sve veći broj ljudi navikava se na koncept rada na daljinu pa bi uskoro kućni uredi mogli postati najvažniji prostor u našim domovima.

Manjak prostora za rad u kući ili stanu nerijetko je problem s kojim se susreće velika većina pa je dobra organizacija nužna kako bi se postigao balans i efikasno razdvojio poslovni i privatni život.

Važno je na neki način odvojiti radni prostor od prostora u kojem živimo, stoga pokušajte ne koristiti sofe i fotelje za rad, već pronaći kutak u kući ili stanu koji ćete pretvoriti u mini ured. Vodite računa o tome da vaš prostor za rad treba biti svijetao i prozračan jer osim što svjež zrak bolje utječe na zdravlje, kisik će vam pomoći i u zadržavanju koncentracije.

Svoj radni kutak možete urediti u modernom, rustikalnom, minimalističkom, eklektičnom ili industrijskom stilu, a najvažniji elementi svakog radnog prostora su dobar stol i kvalitetna ergonomska stolica. Radni stol morao bi biti prilagođen fizionomiji osobe koja ga koristi, odnosno njegovoj visini. To znači da bi visina stola i stolice trebala biti takva da su noge korisnika uvijek oslonjene na tlo pod kutom od 90 stupnjeva u koljenima. Idealno je zato kupiti stolove koji se mogu pomicati po visini pa ukoliko se umorite od sjedenja možete poslovne aktivnosti nastaviti obavljati u stojećem položaju.  Osim visine stola, važna je i njegova dubina odnosno da je stol što dublji, pogotovo ako na njemu stoji računalo. Računalo i tipkovnica trebali bi biti udaljeni minimalno za dužinu jedne ruke od ruba stola, tako da možete cijelo vrijeme imati laktove na stolu.

Odabir odgovarajuće stolice je veoma zahtjevan zadatak i prilikom izbora treba obratiti pažnju na funkcionalnost, udobnost, fleksibilnost, dizajn i kvalitetu. Dobra ergonomska radna stolica mora imati mehanizam za podešavanje visine, nagiba i dubine sjedala, mehanizam za podešavanje nagiba naslona prema težini, mogućnost njihanja, mehanizam za podešavanje visine i širine između rukonaslona, podešavanje potpore u lumbalnom dijelu kralježnice i podešavanje naslona za glavu kako bi se osiguralo dinamično i pravilno sjedenje koje rasterećuje kralježnicu i omogućuje koncentriran rad bez umora pri sjedenju.

Kada ste zadovoljili tri glavna preduvjeta – dovoljno prirodnog svjetla, dobar stol i udobnu stolicu, ostaje vam samo da prostor obogatite ukrasima koji vas potiču na rad i bude u vama kreativnost. Dobar izbor su i  biljke koje pročišćavaju zrak, a nerijetko dobro služe iza odmaranje očiju kada se umorite od ekrana.